Zelf heb ik nogal een haat-liefde verhouding met de tv. Hij stilt vele behoeften en m’n honger naar kennis. Allerlei emoties kan ik beleven. Ik hoef me nooit meer te vervelen. Anderzijds geeft de tv me vaak een moe en gespannen gevoel. Past tv kijken bij een leven met yoga en meditatie? Als ik tv […]

TV-dieet

Zelf heb ik nogal een haat-liefde verhouding met de tv. Hij stilt vele behoeften en m’n honger naar kennis. Allerlei emoties kan ik beleven. Ik hoef me nooit meer te vervelen. Anderzijds geeft de tv me vaak een moe en gespannen gevoel.

Past tv kijken bij een leven met yoga en meditatie?

Als ik tv kijk, vooral als ik naar een spannende film of serie kijk ervaar ik veel emoties, verkramping, opperste concentratie. Ik denk dat het zo gaat. De emoties ontstaan in mijn lichaam door de beelden en woorden die ik laat binnenkomen via de tv. Deze emoties zijn zo heftig en snel achter elkaar dat ik het gevoel heb dat ik in (levens)gevaar ben. Om te overleven begin ik de emoties af te remmen en af te houden. Dat doe ik door te verkrampen. Het zit waarschijnlijk in mijn automatische piloot om heftige emoties af te remmen. Dat remmen is de verkramping en gespannenheid die ik ervaar. Ik werp een dijk op tegen de golf van emoties, ik verzet me ertegen. Hierdoor ga ik minder openstaan en ‘overleef’ ik de tv sessie.

Als ik de tv uit zet, wat best moeilijk is omdat het allemaal zo mega interessant is en het scherm continue m’n aandacht trekt, dan voel ik me gespannen en sta ik minder open voor wat ik voel. M’n contact met m’n lichaam is minder waardoor m’n intuïtie minder werkt en waardoor ik vooral in m’n hoofd zit. M’n leven is opeens ook heel saai zonder al die impulsen. Vaak ervaar ik dan ook nog ontevredenheid omdat ik niet dat enerverende en luxe leven heb zoals de tv sterren.

Ik kan me ook eenzaam voelen door de tv. Vooral als ik alleen thuis ben en een talkshow als DWDD of late night kijk. Ik heb het gevoel dat we dan gezellig aan tafel zitten met z’n allen. Leuke, mooie, interessante mensen. Glaasje wijn erbij, veel lol…maar diep van binnen weet ik wel dat als ik me verslik in m’n thee dat ze gewoon doorgaan. Zelfs als ik kotsend op de bank lig en het echt niet alleen ga redden zullen ze vrolijk doorgaan met hun amuserende gesprek. En als ik op een ander moment zou schreeuwen dat ik het er totaal niet mee eens ben weet ik dat ik totaal genegeerd zal worden. Niemand zal opkijken of mijn mening vragen.

Eenzaamheid, gespannenheid, saaiheid en ontevredenheid zijn niet mijn favoriete gemoedstoestanden. Mijn verlangen en verzet groeit door de tv terwijl ik juist innerlijke vrede wil. De tv gebruik ik ook vaak als vlucht voor negatieve emoties en zorgen. Weg van wat-er-is. En ik wil juist zijn-met-wat-er-is, zodat ik in het moment kan zijn en in mijn kracht kan staan. Toch blijft de tv trekken. Hoe ga jij hier mee om? Voorlopig houd ík het bij een gematigd dieet. Niet te veel en te vaak. En vooral weinig spannende tv. Een spannend boek is voor mij beter te verteren.

Michiel Schutte

Home