Omega-3-slikken-als-ik-geen-vis-eet?

Moet ik Omega 3 slikken als ik geen vis eet?

Regelmatig verschijnen nieuwe onderzoeken waaruit blijkt hoe belangrijk het is om je Omega 3 gehalte op peil te houden. De laatste meta-analyse van Ramsden CE 2010 sluit zich daarbij aan. 22% minder kans op overlijden aan hart en vaatziekte wanneer voldoende Omega 3 wordt genuttigd. Verder is het aannemelijk dat visconsumptie een positief effect heeft op artritis, bipolaire stoornis, afslanken, depressie, psoriasis, astma, hoge bloeddruk en vele andere kleine en grote kwalen.
In deze nieuwsbrief tips over het op peil houden van je omega 3 niveau.

Omega 3
Omega 3, ook wel visolie genoemd komt voor in verschillende producten. Het zit in kleine hoeveelheden in lijnzaadolie (4 – 11 % hiervan is opneembaar) en groene groenten, maar ook in (wild) vlees, orgaanvlees en (columbus) eieren. Maar de belangrijkste bron van omega 3 is vis, met name vette vis.

Aanbevolen hoeveelheid
De aanbevolen hoeveelheid visolie is 250 mg per dag. Dat krijg je binnen als je ongeveer tweemaal per week vis eet, waarvan één keer vette vis. De gemiddelde Nederlander eet slechts tweemaal per maand vis, veruit de meeste Nederlanders krijgen te weinig omega 3 binnen. Om voldoende visolie binnen te krijgen zijn de twee eenvoudigste opties meer vis eten of visolie capsules (omega 3) slikken.

Meer vis eten
Als je meer vis wil gaan eten kies dan bij voorkeur een vis die niet met uitsterven bedreigd is. Haring is een goede optie, dat is een vette vis die niet met uitsterven is bedreigd. Verder is makreel en zalm een vette vis die redelijk duurzaam is. Wilde zalm bevat overigens meer omega 3 dan gekweekte zalm. Ook het keurmerk MSC of ASC vergroot je kans dat je duurzame vis koopt. Kijk op http://www.goedevis.nl voor meer details over duurzame vis.

Verder is een vis uit de oceaan is een stuk minder vervuild dan vis uit rivieren en meren (zoals paling).

Bereiden
Wanneer je vissticks frituurt, of kibbeling, dan eet je natuurlijk wel vis maar je krijgt zoveel frituurvet binnen dat het gezonde effect van vis daarmee verdwenen is. Betere keuze zijn een zalm bakken in olijfolie of kokosolie, gerookte makreel of een zoute haring.

Visolie capsules
Er zijn onderzoeken zoals (Derosa G 2011) en (Mata P 1996) die gevaren van hoge doses visolie laten zien. Zoals verhoogd cholesterol (OxLDL, de foute), verminderde werking van het immuunsysteem, meer bloedneuzen en insuline problemen. Daarnaast zorgen megadoses visolie voor onnodige druk op de visstand. Visolie capsules zijn beter alleen te gebruiken als je een tekort hebt aan visolie. En dat is hoogstwaarschijnlijk het geval als je minder dan twee keer per week vis eet. Alleen als je niet meer vis kunt of wilt eten, dan is het zinvol om omega 3 aan te vullen.
De capsules zijn te koop bij drogist of Hema. Let op dat er alleen omega 3 in zit. (Geen omega 6 of 9, daar krijgen we al meer dan genoeg van binnen). Ca. 2 gram visolie per week is ideaal. En als je vis eet heb je minder aanvulling nodig. Bijkomend voordeel van meer vis eten is dat je Vitamine D en Jodium binnen krijgt, waar de meeste Nederlanders een tekort van hebben, plus een scala aan andere vitaminen en mineralen en eiwitten.