Wandelende vraagtekens
Laatst gaf ik enkele yogalessen op de middelbare school van mijn zoons. Wat me vooral opviel toen de leerlingen binnenkwamen was hun lichaamshouding. Een flink aantal met het hoofd wat voorover, de bovenrug dat gebold en de schouders naar voren. Ze deden me aan wandelende vraagtekens denken.
Ze zijn niet de enigen die deze houding ontwikkelen. De huidige maatschappij met computers tv en veelal zittend werk laat ons langzaam maar zeker in deze lichaamshouding groeien. Met allerlei mogelijke bijeffecten. Zoals extra spanning in de nek en schouders waardoor spanningshoofdpijn en pijnlijke nek- en schouders-spieren ontstaan. En rugwervels die niet recht boven elkaar staan waardoor pijn in de wervelkolom ontstaat.
Herken je dit? Neem dan de tijd om regelmatig de vitale houding te oefenen. Dat hebben we ook tijdens de yogales op de school beoefend. De vitale houding kun je oefenen tijdens het sporten. Maar ook tijdens het zitten, lopen en staan. De vitale houding gaat als volgt:
1 Ga rechtop staan met je voeten op heupbreedte.
2 De knieën zijn niet op slot.
3 De onderrug is neutraal. Trekt deze niet te hol.
4 Het borstbeen breng je een klein stukje naar voren en omhoog.
5 De schouders zijn laag.
6 De kin is in getrokken, oftewel breng je achterhoofd een stukje naar achteren.
7 De kruin breng je een klein stukje omhoog.
Loop alle zeven punten nog een keer na.
Om deze houding te trainen kun je hem het best koppelen aan een activiteit die al doet. Bijvoorbeeld tijdens het fietsen, tijdens het hardlopen of wandelen, als even naar het toilet loopt of als je je tanden poetst.