Stilzitten-tijdens-het-mediteren?

Moet ik stilzitten tijdens het mediteren?

Stilzitten tijdens de meditatie is vaak best lastig. Je hebt opeens kriebel aan je neus en voor je het weet schiet je hand omhoog. Je voelt je schouder wat trekken en je rolt hem een paar keer naar achteren om hem wat losser te maken. Wel of niet doen? Niet doen dus.

Het stilzitten heeft een doel. Het is een training. Tijdens deze training leer je om meer bewust te worden. Je gaat van onbewust reageren naar bewust observeren. Bijvoorbeeld het bewust observeren van die kriebel aan je neus. Laat deze er maar zijn. Niets mee doen….er alleen maar met je aandacht bij blijven.

Als je dit oefent dan stijgt je frustratie- en irritatie-tolerantie. Je kunt daardoor meer hebben en zit minder snel in het reageren. Je gaat niet meer zo snel ‘op de kast’ omdat je aan de irritatie went.

Je traint je verdraagzaamheid, het met mildheid toelaten en je traint je opmerkzaamheid. De ergernis en irritatie over allerlei kleine dagelijkse dingetjes neemt af.
Hebben we daar zoveel last van dan? Ik zal enkele voorbeelden geven. Een auto of fiets snijdt je de pas af. De buurman begint in de muur te boren, er zit iemand luid aan de telefoon, poep op je stoep, reclame op tv, lange rij bij de kassa, regen, pc loopt vast….etc.

Wanneer niet stil zitten tijdens het mediteren?
Er zijn grenzen, en die bepaal je helemaal zelf. Je traint binnen je eigen vermogen. Als je het gevoel hebt dat je jezelf geweld aan doet dan is de grens echt wel bereikt. Dus als je knie erg pijn doet, je hebt er al even mee gezeten en het toegelaten maar het wordt ondragelijk. Dan ga je verzitten, met aandacht, en je kijkt of de pijn verdwijnt.

Meteen oefenen?
Heb je zin om meteen je frustratie- en irritatie-tolerantie te trainen? Ga zitten en zorg voor een irritatie. Zet je deur open als je met geluid wilt oefenen of doe een dop onder je billen als je met een pijntje wilt trainen.

Succes! Michiel – Jojamis-yogavakantie.nl
p.s Liever praktijkles in de zon? Ga mee op yogavakantie