Lieve Yogi’s,

Hierbij 12 top selectie recepten. Een tip die ik jullie wil meegegeven, als je niet alles in huis hebt om een recept te maken, probeer dan eens iets te vervangen voor wat je wel in huis hebt. Vaak resulteert dit in hele lekkere nieuwe recepten! Ik hoop dat jullie een extra gezond eetpatroon ontwikkelen en dat jullie je daar ook heel fijn en lekker in je lijf bij voelen. 

Alle goeds gewenst en lieve groetjes,

Ananda en Michiel

1. Zoete aardappelsoep met toppings

Wat heb je nodig voor 4-5 grote kommen?

1 ui, in stukken gesneden

2 eetlepels gember, geraspt

1 theelepel kurkuma poeder

2 theelepel currypoeder

1 kg zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden

700 ml groentebouillon

125 ml sinaasappelsap

1 eetlepel sriracha (of sambal)

250 ml kokosmelk light

1 sjalot, dun gesneden

1 teentje knoflook, geperst

225 gram gekookte linzen

avocado

geroosterde cashewnoten, gehakt

verse koriander, gehakt

Wat ga je doen...

1. Verhit 1 eetlepel (kokos)olie in een soeppan. Bak de ui voor 3-4 minuten.

2. Voeg de gember, kurkuma en currypoeder toe en bak 1 minuut mee.

3. Doe de zoete aardappel en de bouillon erbij. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat 10-15 minuten koken. De aardappels moeten nu zacht zijn.

4. Doe de sinaasappelsap, sambal en kokosmelk erbij, haal de pan van het vuur en pureer alles met een staafmixer. Laat de soep op een heel laag vuurtje staan.

5. Verhit 1 eetlepel (kokos)olie in een koekenpan. Bak de gesneden sjalot voor 2 minuten. Doe de knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Voeg als laatst de linzen toe en bak 5 minuten.

6. Schep de soep in soepkommen en top met de linzen, blokjes avocado, cashewnoten en koriander.

2. Shakshuka: een heerlijk gerecht met tomaat en ei

•     1/2 THEELEPEL KOMIJNZAADJES

•     190 ML LICHTE, PLANTAARDIGE OLIE (BIJVOORBEELD ZONNEBLOEMOLIE)

•     2 GROTE UIEN, ONTDAAN VAN SCHIL EN IN RINGEN GESNEDEN

•     2 RODE EN 2 GELE PAPRIKA’S, IN REEPJES VAN 2 CM BREED

•     4 THEELEPELS MUSCOVADO SUIKER OF BRUINE BASTERDSUIKER

•     2 LAURIERBLAADJES

•     6 TAKJES TIJM, BLAADJES LOS EN FIJN GEHAKT

•     2 EETLEPELS BLADPETERSELIE, FIJN GEHAKT

•     BOSJE VERSE KORIANDER, FIJN GEHAKT

•     6 RIJPE TOMATEN, GROF GEHAKT

•     1/2 THEELEPEL SAFFRAAN

•     SNUFJE CAYENNE PEPER

•     ZOUT EN PEPER

•     8 EIEREN

•     2 RODE PEPERS, IN RINGETJES

Om een goddelijke shakshuka op tafel te zetten heb je dus eigenlijk maar weinig nodig, maar wat wel belangrijk is dat je een aantal basisingrediënten gebruikt (tomaten, uien, eieren, pepers) én de nodige portie liefde. Dit recept is afkomstig uit Yotam Ottolenghi's Plenty en wij voegden nog wat extra pit toe. Wil je het net nog meer smaak of bite geven, voeg dan gerust in stukken gesneden saucijsjes, feta of chorizo toe.

Kijk voor de ingrediënten bovenaan het artikel.

Rooster in een droge pan de komijn op hoog vuur, gedurende twee minuutjes. Voeg de olijfolie toe en bak hierin de uien voor twee minuten. Voeg nu de paprika's, pepers, de suiker, laurierblaadjes, tijm, peterselie en twee eetlepels koriander toe, en bak op hoog vuur zodat het mooi verkleurt.

Meng vervolgens ook de tomaten, saffraan, cayenne peper, zout en peper erdoor en kook op laag vuur gedurende vijftien minuten. Voeg genoeg water toe zodat het de consistentie van een pastasaus krijgt en proef of het geheel goed op maak is.

Verdeel eventueel het mengsel over meerdere pannen en zet deze op middelhoog vuur (niet noodzakelijk als je pan groot genoeg is). Breek de eieren boven de saus, breng op smaak met zout en peper en kook nog 10-12 minuten op laag-middelhoog vuur. Als de eieren gestold zijn besprenkel je het geheel met koriander en serveer met lekker witbrood of goede pita's.

2.1 Granola

Ingrediënten

•     125 gram havervlokken

•     75 gram amandelmeel of fijngehakte blanke amandelen

•     25 gram kokosvlokken

•     50 gram gedroogde cranberries

•     50 gram (blauwe) rozijnen

•     100 gram vijgen

•     100 gram para noten

•     100 gram walnoten

•     25 gram pompoenpitten

•     25 gram zonnepitten – 30 gram lijnzaad

•     1 volle theelepel kaneel

•     1,5 volle theelepel cacaopoeder

•     50 gram maple syrup

4 volle eetlepels water

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Leg alle droge onderdelen (havervlokken, amandelmeel, kokosvlokken, zonnepitten, pompoenpitten, para noten, walnoten, lijnzaad) op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Hussel door elkaar en verspreid over de bakplaat.

Strooi de kaneel en cacaopoeder en schenk de maple syrup over het havervlokken mengsel.

Schep er 4 eetlepels water overheen en plaats de bakplaat voor ongeveer 15 minuten in de oven. Schep na 5 minuten en na 10 minuten een keertje om zodat het niet aanbrandt.

Wanneer de granola goudbruin is haal je de plaat uit de oven en schep je het gedroogde fruit (cranberries, rozijnen, vijgen) er doorheen. Laat nu volledig afkoelen.

Je hebt nu je eigen gezonde granola gemaakt! Wanneer de granola in z’n geheel is afgekoeld schep je deze in een grote weckpot of een andere goed afsluitbare pot. Op deze manier kun je de granola prima een week bewaren.

Enjoy!

3 Kruidkoek-breekbrood van roggemeel

•                         500 g roggemeel

•                         1 zakje bakpoeder

•                         1/2 theel zout

•                         200 g rietsuiker

•                         15 g kokosolie

•                         100 g honing

•                         200 ml water

•                         1 rijpe banaan, geprakt

•                         100 g sultanarozijnen

•                         100 g cranberries

•                         50 g gedroogde pruimen zonder pit

•                         ca. 18 amandelen

•                         Verwarm de oven voor op 150 graden.

•                         Vermeng het roggemeel met het bakpoeder, zout, rietsuiker en de koekkruiden in een beslagkom.

•                         Smelt de kokosolie met de honing in een pannetje. Roer tot een egaal mengsel, haal van het vuur en zet opzij.

•                         Meng het water met de banaan en meng dit, met een handmixer op lage stand, door de droge ingrediënten in de kom.

•                         Voeg al mixend beetje bij beetje, het honingmengsel toe en mix tot een mooi glad deegbeslag.

•                         Meng de rozijnen, cranberries en pruimen erdoor.

•                         Maak ca. 18 kleine bolletjes van het deeg en leg ze tegen elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk in ieder bolletje een amandel.

                        Bak de breekbrood-kruidkoek in ca. 35 minuten gaat (ca. 50 minuten tot 1 uur voor de cakevorm). Dek eventueel tegen het einde van de baktijd de koek af met aluminiumfolie tegen uitdrogen. Test de gaarheid met een prikker. Serveer eventueel met een extra drizzle honing.

4 Zalmpakketjes met spinazie en fetakaas

Dit heb je nodig:

Bladerdeeg

Zalm

Fetakaas

Spinazie

Rol de bladerdeeg uit en leg in het midden een stukje zalm, feta, en wat spinazie op een hoopje. De hoeveelheid kun je zelf bepalen en/of af laten hangen van de grote van je bladerdeeg. Hij moet nog dicht kunnen 😉 Dan vouw je alle flapjes naar binnen en kun je de zijkanten aan elkaar ‘plakken’.

20 minuten op 200 graden in de voorverwarmde oven.

 

5 Dessert

Ingrediënten:

(voor 8 porties)
• 6 eetl. kokosrasp + extra om in te rollen • 70 g havermout
• 4 eetl. kikkererwten
• 7 medjoul dadels
• 2 eetl. citroenrasp
• Snufje zout
• Sap van 1 halve uitgeperste citroen
• 3 eetl. ahornsiroop
• 100 g pure chocola (om in te dippen)

Extra optie: maak een leuke topping. Wij gebruikte pistachenootjes, gojibessen en roze peper, maar vermalen nootjes, havermout, rozijntjes, cacaonibs en quinoapops zijn ook leuk. Of simpel een beetje kaneel. Een leuk sate-prikkertje erin en je hebt hele vrolijke lollies.

Bereidingswijze::
1. Doe alle ingrediënten (behalve de chocolade) plus 6 eetlepels water, in een mengkom. Meng alle ingrediënten door elkaar met een staafmixer of in een keukenmachine tot een glad mengsel.
2. Rol het mengsel met je handen tot 12 mooie balletjes in extra kokos en zet in de vriezer voor 10 minuten.
3. Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie. 4. Haal de balletjes uit de vriezer en druk ze plat met een lepel.
5. Dip de balletjes met een vork in de chocolade aan 1 kant. Doordat de balletjes koud zijn wordt de chocolade direct hard.
6. Strooi je favoriete topping erover!
7. Bewaar de balletjes afgedekt in de vriezer.

6 quinoa

Het recept (2 personen)

120 gram droge quinoa (Ik had quinoa van Damhert)

100 gram linzen

1 sinaasappel

2 winterpenen

cashewnoten

2 el yoghurt

1 tl mosterd

1 tl azijn

1 el honing

Koriander

Tip: granaatappelpitjes of grapefruit is er ook erg lekker bij!

Hoe doe je het

•     Kook je quinoa volgens de verpakking. (ongeveer 10/12 minuten) en giet af.

•     Rasp ondertussen je winterpeen en pel en snijd je sinaasappel in stukjes.

•     Meng voor de dressing alle ingrediënten in een apart kommetje. Ik serveer mijn dressing bijna altijd apart van de salade omdat de één meer wil dan de ander. Heb je dit niet raad ik je aan om het al bij elkaar te doen. De smaken vermengen zich zo beter met elkaar.

•     Meng je wortels, met je sinaasappel en de intussen gekookte en afgegoten quinoa, en serveer.

Lekker, makkelijk, vrolijk door de oranje overvloed en zeker met heel erg veel smaak. Zoet, zuur, het zit hier allemaal in en dus een goed bijgerecht om een simpel stukje vlees wat op te vrolijken. Zeker nu maken, want de sinaasappels worden de komende tijd alleen nog maar lekkerder!

Wil je dezelfde quinoa gebruiken als ik deed raad ik je aan even naar de website van damhert te gaan. Hier kun je allerlei biologische producten bestellen, dus zeker een aanrader om even rond te snuffelen.

7 Zoete aardappel stamppot met geitenkaas, rucola & pijnboompitten

Ingrediënten voor 4 personen

4 grote zoete aardappels (ongeveer 1,5 kg)

olijfolie

limoensap van ½ limoen

150 gram rucola

200 gram zachte geitenkaas

150 gram pijnboompitten

versgemalen peper en zout

•                         Zet een pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook met wat zout.

•                         Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd in stukken.

•                         Kook de zoete aardappel in ongeveer 10-15 minuten tot deze zacht is.

•                         Bak ondertussen de pijnboompitten aan in een droge koekenpan.

•                         Stamp de zoete aardappel fijn met een pureestamper.

•                         Doe er een beetje limoensap door en een scheutje olijfolie.

•                         Schep de rucola erdoor.

•                         Schep de helft van de geitenkaas door de puree. Breng op smaak met peper en zout.

•                         Verdeel de stamppot over de borden. Verdeel de rest van de geitenkaas erover en de pijnboompitten.

8 Cacao rotsjes; chocolade snackjes met rauwe cacao

ingrediënten

•                         ⅓ kop kokosolie

•                         ½ kop rauw cacao poeder

•                         ⅓ kop rozijnen of ahornsiroop/honing

•                         ½ theelepeltje zeezout

Instructies

1    Meng dit samen in een kom (eet het niet gelijk op 😉 )

2    Wanneer je de ingrediënten hebt toegevoegd die je lekker vindt, maak je met je handen er balletjes (of rotsjes) van. Deze leg je op bakpapier neer en vervolgens even 2 uur in de koelkast laten staan.

3    Klaar en smullen maar!

Suggesties extra ingredienten:

goji bessen

witte amandelen in stukjes

walnoten in stukjes

zonnebloempitten

rozijnen

chia zaadjes

sesamzaadjes

tarwekiemen

kokosrasp

havervlokken

Een half theelepeltje koekkruiden, speculaaskruiden of kaneel toevoegen geeft een heerlijk verwarmend effect!

9 Ontbijt: Skinny Pumpkin Mouse

Deze heerlijke mousse is ook voor morgenochtend, dus zet alvast de helft in een bakje in de koelkast voor morgen.

Ingredienten:

(voor 2 porties)
• 400 g oranje pompoen
• 80 g havermout
• 50 g kokosbloesemsuiker
• 2 theel. kaneel
Optioneel: 1 eetl. cacaopoeder + cacaonibs

Bereidingswijze:

1. Snijd de pompoen met schil in blokjes en verwijder de pompoenpitjes.
2. Doe de pompoenblokjes in een pan met een laagje water, zet de deksel erop en laat het geheel koken totdat de pompoen gaar is (ongeveer 15 minuten).

3. Breng 300 ml water samen met de havermout aan de kook in een apart pannetje. Kook het op middelhoog vuur terwijl je goed roert. Roer goed en laat het geheel zachtjes doorkoken voor ongeveer 10 minuten. Koekt het aan? Voeg dan nog een beetje water toe.

4. Laat vervolgens de havermout en pompoen even afkoelen en doe dit in de keukenmachine of blender samen met de kokosbloesemsuiker en kaneel.
5. Verdeel over 2 bakjes en zet 1 bakje in de koelkast voor morgen.

6. Lekker met wat cacaopoeder en cacaonibs!

10 IN DE OVEN GEBAKKEN FRITTATA MET WINTERGROENTEN

Voor 4-6:

– ongeveer 600 g gemengde wintergroenten, zoals sjalotjes of uien, wortels, pompoen, pastinaak, knolselder, bietjes, aardappels

– 1 grote teen knoflook, fijngesneden

– 3 el koolzaad- of olijfolie

– 7 grote of 8 middelgrote eieren

– handje gemengde kruiden, zoals krulpeterselie, bieslook en tijm, fijngesneden

– ongeveer 20 g Parmezaanse, harde geiten- of andere kaas met volle smaak, geraspt

– zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 190°C. Bereid intussen de groenten: pel sjalotjes of uien en snij ze in vieren of dikke ringen; schil wortels en snij ze in plakjes van 5 mm; schil de pompoen, verwijder het zaad en snij in blokjes van 2-3 cm; schil de pastinaak, knolselder, aardappels en bietjes en snij ze in blokjes van 1-2 cm.

Doe alle groenten in een ovenschaal van ongeveer 23 x 23 cm. Voeg de knoflook, olie en flink wat zout en peper toe en vermeng alles goed. Zet 40 minuten in de oven, roer halverwege een keer door, tot alle groenten gaar zijn en beginnen te karamelliseren.

Klop de eieren los met de kruiden en nog wat zout en peper. Haal de schaal uit de oven, schenk de eieren over de groente en verdeel de geraspte kaas erover. Zet nog 10-15 minuten in de oven, tot het ei gestold is en de bovenkant begint te bruinen. Als je een grill hebt, kun je die gebruiken om de bovenkant wat sneller te laten kleuren.

Laat iets afkoelen en laat de frittata uit de schaal op een bord of snijplank glijden. Dien warm of koud op. Dit is perfect lunchtrommelmateriaal.

Ingrediënten

•     250 gram gemengde sla naar keuze

•     1 tomaat in blokjes gesneden

•     handje peterselie fijn gehakt

•     handje munt fijn gehakt

•     1 kleine courgette in plakjes gesneden

•     1/2 advocado in stukjes gesneden

•     3 lente uitjes in ringen gesneden

•     1 blikje tonijn (op water)

•     1 eetlepel azijn

•     1 eetlepel olijfolie

zout en peper naar smaak

Stappenplan.

1 Maak een dressing van de azijn en de olijfolie

2 Bak de plakjes courgette even aan in een droge koekenpan op middelhoog vuur . Moeten net gaar zijn .

3. Meng alles in een grote schaal en hussel door elkaar.

4. Voeg zout en peper naar smaak toe

11 BLOEMKOOL COUSCOUS

Ingredients:

•                         1/2 bloemkool

•                         1 rode paprika

•                         1 of 2 lente uitjes

•                         zaad van een granaatappel

•                         150 gr gerookte kipfilet

•                         handvol platte peterselie

•                         1 teen knoflook

•                         kokosolie

•                         zout

•                         peper

•                         za'atar (specerijenmix)

•                         sumac

Directions:

4                        Breek de bloemkool in rozetten en doe ze in een keukenmachine. Heb je die niet dan kun je het ook wel met de hand doen maar dat is wel heel erg veel werk en waarschijnlijk krijg je het niet zo fijn. Draai de bloemkool in de machine met korte pulses tot ze klein genoeg zijn en de structuur hebben van couscous.

5                        Doe over in een kom en zet aan de kant.

6                        Snij de lenteui en de paprika en de kip in kleine stukjes en snij de knoflook teen fijn.

7                        Verwarm de kokosolie in een grote koekenpan tot het heet is en voeg de paprika, knoflook en de kip toe. Bak tot de paprika een beetje doorschijnend begint te worden. Voeg de bloemkool toe en bak dit voor een paar minuten mee. Het heeft niet veel nodig. Meestal is vijf minuten meer dan genoeg om het gaar te bakken.

8                        Voeg de gehakte peterselie en de lente ui toe. Breng op smaak met zout, peper, za'atar en sumac. Ik heb ongeveer een tl van elk van de laatste twee specerijen erbij gedaan. Maar proef of het naar smaak is. Bloemkool is van zichzelf een beetje flauw dus misschien heb je wat meer zout en kruiden nodig als normaal.

9                        Proef het dus goed.

                        Zodra alles is gekookt serveer je het met de granaatappel pitjes eroverheen.

12 Bananenbrood van amandelmeel glutenvrij

Dit heb je nodig

•     Amandelmeel - 150 gram

•     Banaan - 3 rijpe

•     Gedroogde vijgen - 40 gram

•     Verse dadels - 40 gram (zonder pit)

•     Walnoten - 60 gram

•     Ei - 3

•     Zout - ½ theelepel

•     Bakpoeder - 1 theelepel

Zo maak je het

10                Verwarm de oven voor op 175 graden

11                Ontpit de dadels en snij de steeltjes van de vijgen

12                Maal de dadels, vijgen en de rijpe bananen tot een glad mengsel in de keukenmachine

13                Klop de eieren goed luchtig in een grote kom en roer hier de amandelmeel en het mengsel uit de keukenmachine doorheen

14                Hak de walnoten grof en roer ze samen met het zout en bakpoeder door het beslag

15                Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet het mengsel erin

16                Plaats in de voorverwarmde oven voor 55 minuten

17                Zodra het brood klaar is, til je het voorzichtig met het bakpapier uit het cakeblik

Trek het bakpapier er voorzichtig af en laat het brood minimaal 10 minuten afkoelen op een rooster