Slaap je fit Toen mijn vrouw en ik kleine kinderen kregen begon het. Gebroken nachten, steeds er uit, ik werd heel moe. En ik wilde graag fit zijn, en actief leven, avonturen beleven… Nou, dat zat er echt niet meer in. Slaperig en moe ging ik door het leven en ik vond het een kwelling. […]

lichte yogaoefeningen om de slaapkwaliteit te verbeteren

Slaap je fit

Toen mijn vrouw en ik kleine kinderen kregen begon het. Gebroken nachten, steeds er uit, ik werd heel moe. En ik wilde graag fit zijn, en actief leven, avonturen beleven… Nou, dat zat er echt niet meer in. Slaperig en moe ging ik door het leven en ik vond het een kwelling. Natuurlijk was ik dol op mijn 2 lieve knurftjes en dat ben ik nog steeds. Maar goed slapen dat heb ik weer opnieuw moeten leren. Ben je ook vaak moe, kun je soms niet inslapen of word je ’s nachts wakker? Lees dan deze column en vergroot je slaap kwaliteit en daarmee je vitaliteit.

Goed slapen is de meest effectieve manier om je fitheid en vitaliteit te verbeteren. Al eet je super gezond, beweeg je regelmatig, en heb je veel plezier in je leven, zonder voldoende nachtrust ben je binnen enkele dagen een wrak. De Nederlandse vereniging voor slaap- en waak-onderzoek (het NSWO http://www.nswo.nl/) heeft een aantal goede tips die bewezen effectief zijn:

1. Cafeïne.
Dit stofje is opwekkend, je wordt er wakker en alert van. Veel mensen zijn gevoelig voor cafeïne kort voor het slapen. Het blijft 8 uur in je lichaam, dus als je regelmatig moeite heb met inslapen laat dan vanaf 14.00 uur de koffie staan. Cafeïne zit ook in zwarte en groene thee (niet in kruidenthee), chocolade, energy-drink, en in sommige medicijnen.

2. Een vast bioritme
Het lichaam houdt van regelmaat. Op vaste tijden naar bed en vaste tijden opstaan is als anabolen voor je slaap kwaliteit. Probeer het eens uit in het weekend, slaap niet uit op zaterdag en zondag en kijk hoe je je voelt.

3. In 15 minuten inslapen
Als je ’s avonds niet na 15 minuten slaapt, kom dan je bed uit. Ga naar een andere ruimte, en doe iets wat niet inspannend is. De was opvouwen, de afwas, de hond aaien of een boekje lezen. Als je voelt dat je slaperig wordt stap je weer in bed. Slaap je na 15 minuten niet, dan herhaal je het recept. Zo leer je jezelf aan om meteen in slaap te vallen als je in bed stapt. Ook doorbreek je het lange zorgen en tobben dat je uit de slaap kan houden.

slaap

Verder is het mogelijk dat allerlei dingen je uit de slaap houden.
Geluiden; probeer dan eens oordopjes uit.
Licht; koop goeie gordijnen en gebruik niet je computer of tablet vlak voordat je naar bed gaat. Licht houdt je melatonine niveau laag en daardoor val je moeilijk in slaap.
Een borrel of wijntje voor het slapen doen de meeste mensen ook geen goed. De kans dat je ’s nachts wakker wordt is groot.
Heel veel eten vlak voor het slapen is ook niet aan te raden.

 

lichte yogaoefeningen om de slaapkwaliteit te verbeteren

 

Als laatste; ontspanningsoefeningen en lichte yogaoefeningen zijn ook een goede optie om de slaap kwaliteit te verbeteren.

Succes er mee!

Michiel Schutte
www.jojamis-yogavakantie.nl