Yes, het is lente! Voor veel mensen heeft het heldere licht een positief effect op de gemoedstoestand en ervaren ze lekkere lentekriebels. Dit effect is nog te versterken door yogahoudingen. In dit bericht iets meer over de asanas en hun effecten, geschreven door onze nieuwe collega Ananda – die ik ook even zal voorstellen. Verder een […]

Jojamis groeit: nieuwe evenementen, nieuwe collega!

 

Yes, het is lente! Voor veel mensen heeft het heldere licht een positief effect op de gemoedstoestand en ervaren ze lekkere lentekriebels. Dit effect is nog te versterken door yogahoudingen. In dit bericht iets meer over de asanas en hun effecten, geschreven door onze nieuwe collega Ananda – die ik ook even zal voorstellen. Verder een stukje over de aankomende yogaweken in Corfu en in de Ardennen en ons nieuwe evenement, de Duinduik Experience op 6 mei.

“Wat vertelt jouw houding jou en anderen?”

Asanas
Als we praten over Yoga, dan hebben we het in het westen vaak over de Yoga houdingen: de Asana’s. Echter bestaat Yoga uit veel en meer dan alleen asana’s en heeft Yoga 8 aandachtsgebieden, namelijk: Yamas, Niyamas, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhanya en Samadhi. Oke, toen wij deze Sansrit termen voor het eerst hoorde dachten we ook: is dit een nieuwe Harry Potter taal?  Of hoe gaan we dit ooit begrijpen en beoefenen? Wees gerust, het heeft in de kern alles te maken met simpel, respectvol, aandachtig en bovenal gelukkig leven!  In ons volgende bericht zullen we hier verder op ingaan. Nu iets meer over de houding: Asana.

Asanas zijn de yogahoudingen, zoals we deze meestal beoefenen op onze yogamat thuis of in je favoriete les. Het is natuurlijk heel fijn dat we ons na afloop van de beoefening van houdingen vitaler voelen dan daarvoor. Wellicht voel je je ook meer ontspannen. Het zijn allemaal positieve effecten van de Yoga houdingen.Nog waardevoller is wat je er mee doet als je van de mat afstapt. Welke houding neem je eigenlijk aan in jouw leven? Als we het nu heel letterlijk nemen: hoe is je fysieke houding na de yogales? Het is je misschien al wel opgevallen dat veel yogalessen thema’s hebben met daarin wellicht: ‘ruimte creëren’, ‘heart openers’, shoulder stretches of ‘hip openers’. En het is niet voor niets dat deze thema’s zoveel terugkomen in een les!

Lichaamstaal
Ieder lichaam vertelt een eigen verhaal. Je kunt vaak aan iemands houding zien, wat voor soort ideeën iemand over zichzelf heeft. De lichaamshouding geeft ook een bepaalde uitstraling. Bewust of onbewust zal iedereen een oordeel geven over een persoon op basis van lichaamshouding. Lichaamstaal blijkt namelijk een sterke eerste indruk te wekken. Denk maar aan momenten als een sollicitatiegesprek of een eerste ontmoeting tijdens een date. Non- verbale communicatie speelt een belangrijke rol in de uitkomst van deze momenten.  Daarnaast heeft lichaamshouding ook invloed op je gedachten, gevoelens en vitaliteit. Door een sterke en krachtige houding aan te nemen, voel je je ook daadwerkelijker een stuk krachtiger!

Waarom zijn schouder stretches en hart openers zo belangrijk?
De schouders en onze hartregio hebben anatomisch gezien veel met onze nek en bovenrug te maken. Tegenwoordig zijn er veel mensen die last hebben van klachten of spanning in de nek, schouders of bovenrug. Dit kan door stress of je houding komen, maar ook omdat velen van ons tegenwoordig een zittend beroep hebben. Misschien merk je het wel aan schouders die hoger opgetrokken worden of een gespannen nek omdat je veel naar beneden moet kijken naar je scherm of aan het gebied tussen de schouderbladen? Op den duur kan je hele houding hierdoor veranderen, wat uiteindelijk zelfs invloed heeft op je gemoedstoestand en hoe mensen op je reageren. Hartopeners zijn hele effectieve houdingen om spanning in je borst en schouder gebied los te maken. Deze houdingen helpen je hart open te stellen en stimuleren een gevoel van liefde, medeleven en vrijgevigheid. Door regelmatige beoefening van de houdingen hieronder beschreven zul je je krachtig, liefdevol en gezond voelen. (Zelfs als je aan die kantoorbaan vast zit;)!)

De berghouding / tadasana
De berghouding leert ons letterlijk hoe je op je eigen twee voeten moet staan. Deze op het oog simpele houding is perfect om vaak te oefenen. Hij kan op elk moment van de dag uitgevoerd worden. Ideaal als jij even moet wachten in de rij van de Supermarkt 🙂 Je staat rechtop, en maakt je rug recht en lang. De voeten staan stevig op de grond en onder de heupen, waarbij de knieën lichtjes gebogen zijn. Span je bovenbeenspieren aan, zodat je benen je stevige anker van de houding zijn.
Lift je borst, de schouders zijn ontspannen. Je kijkt recht vooruit met je kin lichtjes ingetrokken. Je voelt je zo sterk als de meest krachtige en mooie berg die je ooit gezien hebt.

De brughouding/ Setu bandhasana: achteroverbuiging / borstopener

Dankzij deze borstopener is de ademhaling vaak vollediger en prettiger en werkt de houding stress verlagend. Het is een goede oefening om spanning en pijn in de bovenrug kwijt te raken. Plaats in ruglig je voeten zo, dat je enkels recht onder je knieën staan. Breng je heupen richting het plafond. Dan breng je schouderbladen naar elkaar toe, waardoor je op je schouders komt te liggen. Breng je borst zo ver mogelijk richting je kin en vervlecht je handen onder de rug in elkaar.

De Koeienkop / Gomukh Asana: hartopener / schouderstretch
Reik met je rechterhand opzij en naar achter en plaats je hand tussen je schouderbladen. Of in het midden van de rug, dit is afhankelijk van jou mobiliteit. Forceer niets, je hoort nooit pijn te voelen, maar wel een rekking. Met je linkerhand reik je omhoog, buig je linkerarm en nu kun je je handen proberen te pakken. Houd je rug recht, je nek lang en neem volledige volle ademhalingen. Dit is een hele effectieve houding om spanning in schouders los te laten, je hart te openen en de geest tot rust te brengen.

Even voorstellen..
Sinds een paar weken werkt Ananda mee op Jojamis Head Quarter aan de yogavakanties. Ze is al een paar keer als kok weggeweestnaar de Ardennen en naar de Achterhoek waar ze heerlijke vegetarische paleo maaltijden heeft be
reid. Nu houdt ze zich bezig met alle facetten van de yogaweken, je komt haar vast een keertje tegen als je mee gaat op yogavakantie, vandaar iets meer over haar achtergrond

 

Ananda de Steur is afgestudeerd Fysiotherapeute en Gezondheidswetenschapper en ze is nu bijna klaar met haar yogadocenten opleiding. Ze mixt haar fysio- en yoga-kennis tot een ideale combinatie van westerse kennis over de houding en het bewegingsapparaat en haar natuurlijke gezellige, levendige en liefdevolle uitstraling. Daarnaast zijn haar interesses koken, boeddhisme, dans, muziek, reizen, sporten en vitaal leven. Haar missie is om mensen te helpen de gelukkigste versie van zichzelf te worden. Heerlijk hoe mooi dat past bij wat we met Jojamis willen betekenen. Wil je persoonlijk kennis maken met Ananda kom dan naar de Duinduik Experience op 6 mei in de duinen vlakbij Haarlem.

 

 

Agenda Yoga Healthweken

** Haarlem 6 Mei Duinduik Experience: East meets West **
Corfu 13 t/m 20 Mei en 20 t/m 27 Mei 2018
Ardennen 15 t/m 22 Juni en 22 t/m 29 Juni 2018

In Mei organiseren we weer twee prachtige Yogaweken op zonnig Corfu. Er zijn nog een paar plekken vrij. Zoek je een plek iets dichter bij huis? In Juni en juli staan de frisgroene Yoga Health weken in de Ardennen op de agenda! De eerste plekjes zijn al geboekt dus wees er snel bij. Heb je interesse in een week vol inspiratie of ken je mensen die hier interesse in hebben? Voor meer informatie kun je terecht op onze website: https://jojamis-yogavakantie.nl/yoga-vakantie/
Natuurlijk kun je ook altijd een mailtje sturen naar info@jojamis.nl en beantwoorden wij met liefde al je vragen!

** Nieuw evenement: Duinduik Experience 6 mei **
Ben je benieuwd op welke manieren je jouw houding nog meer een positieve boost kunt geven? Wij zijn heel enthousiast over onze 4e editie van de Duinduik Experience en willen deze alvast aankondigen. Meer informatie volgt binnenkort, maar reserveer Zondag 6 Mei dus alvast in je agenda! Deze dag staat in het teken van “East meets west”, een dag vol inspiratie over houding en gemoedstoestand. Wat kun je verwachten? Een mindful lentewandeling, yogaworkshops, meditatie en we zullen genieten van een lunch op het strand samengesteld door een ayurvedische kok.

– We hopen je binnenkort te zien! –

Liefs,
Michiel en Ananda
Jojamis Yogavakanties
Dé specialist in gezond, mindful en ontspannen leven.