De oude boer met slecht één paard Er was eens een oude boer en die had slechts één paard, een mooie schimmel. Op een ochtend stond hij op en hij zag dat de omheining kapot was en zijn paard was weg. De dorpelingen kwamen naar toe en zeiden tjonge, wat erg, wat een pech. […]

geluk of ongeluk

 

De oude boer met slecht één paard

Er was eens een oude boer en die had slechts één paard, een mooie schimmel. Op een ochtend stond hij op en hij zag dat de omheining kapot was en zijn paard was weg. De dorpelingen kwamen naar toe en zeiden tjonge, wat erg, wat een pech. “De oude boer  bleef kalm en zei: “Wie weet of het een geluk of ongeluk is? Wie kan er verder zien dan zijn neus lang is? Ik weet alleen dat het paard er niet meer is.”

paard

Enkele dagen later kondigde de schimmel hinnikend zijn terugkomst aan en hij had een wild paard meegenomen uit het bos. De Boer repareerde de omheining en de dorpelingen kwamen langs en zeiden ‘wat een mazzel! Eerst had je maar één paard en nu opeens twee, je had gelijk, het was geen pech maar het was een geluk’.
De oude man bleef kalm en zei: “Wie weet of het een geluk of ongeluk is? Wie kan er verder zien dan zijn neus lang is? Ik weet alleen dat ik nu twee paarden heb.”

Zijn zoon ging het wilde paard temmen, een gevaarlijk klusje, en hij brak zijn been.
De dorpelingen kwamen langs en zeiden ach, ach, ach, wat een pech heb jij. Nu kan je enige zoon niet meer helpen op de boerderij, hoe moet het nu verder?
De oude man bleef kalm en zei: “Wie weet of het een geluk of ongeluk is? Wanneer houden jullie eindelijk op? Wie kan er verder zien dan zijn neus lang is? Ik weet alleen dat mijn zoon een been verbrijzeld heeft – maar of het een ongeluk of geluk is…?”

Toen begon de oorlog, en soldaten kwamen langs en namen alle jonge mannen uit het dorp mee naar het front……Je weet vast wat de boer zei toen de dorpelingen weer langskwamen.

Ik wens jullie allen hele fijne feestdagen en een gelukkig en positief jaar. Maak er wat moois van!

Michiel