Fruit, daar zit wat in! Fruit eten is goed voor de gezondheid. Daar is (bijna) iedereen het over eens en ik ook. Fruit bevat vezels, vitamine B en C, Bèta-caroteen, kalium, ijzer, magnesium, foliumzuur, flavonoïde, antioxidanten en nog veel meer gezondheidsbevorderende stoffen. Meer fruit eten? In Nederland is de aanbeveling om 2 stuks fruit per […]

Fruit, daar zit wat in!

Fruit, daar zit wat in!

Fruit eten is goed voor de gezondheid. Daar is (bijna) iedereen het over eens en ik ook. Fruit bevat vezels, vitamine B en C, Bèta-caroteen, kalium, ijzer, magnesium, foliumzuur, flavonoïde, antioxidanten en nog veel meer gezondheidsbevorderende stoffen.

Meer fruit eten?
In Nederland is de aanbeveling om 2 stuks fruit per dag te eten. De gemiddelde consumptie ligt echter net boven 1 stuk fruit per dag. In veel landen is de aanbeveling nog hoger, zo is in de Verenigde Staten de aanbeveling om 5-9 stuks fruit of groente per dag te eten. Voor bijna iedereen is het bevorderlijk om meer fruit te gaan eten, maar ja, daar krijg je vieze vingers van, het is duur, kost veel tijd om te bereiden en ik vind ander eten veel lekkerder. Hoe pak je dat aan meer fruit eten?

Met drie kleine aanpassingen moet het lukken om je fruitconsumptie op te voeren. Volg de LEG  methode…….maak het Lekkerder, Eenvoudiger en maak het een Gewoonte.


Lekkerder
Fruit is al lekker zoals ’t is. Maar de concurrentie is moordend. Een ijsje met nootjes en chocolade, een warme krokante appeltaart met slagroom, een patatje met zout en mayo…ook allemaal niet te versmaden. En eigenlijk vind ik ze lekkerder dan een appel of peer uit het vuistje. Daarom is het zinvol om fruit op te lekkeren, net zoals dat bij de concurrenten gebeurt.

Oplekkeren kan op de volgende manieren.
Snijd verschillende vruchten in stukjes, doe ze in een bakje en strooi er geroosterde nootjes en kokoskruimels overheen. Een schepje honing er bij en dit bakje kan de strijd aan met de appeltaart. Lekkere combinaties vind ik: Appel, banaan en walnoot met een schepje honing. Peer, sinaasappel en pijnboompitjes.  Meloen, peer en kokos-kruimels. Soms doe ik ook een beetje hagelslag over de plakjes banaan. Of kaneel en gewelde rozijnen er bij.

Een andere manier op fruit op te lekkeren is bakken. Stukjes appel en banaan lenen zich hier prima voor. Even bakken in kokosolie of olijfolie en ze zijn veel zoeter en makkelijker te verteren. Een aanrader in de herfst en in de winter.

Eenvoudiger
Vieze vingers, gedoe voordat je kunt eten, sap dat via je onderarmen je mouwen in stroomt. Wat een gedoe. Dat kan eenvoudiger.
Als je fruit gaat snijden maak dan meteen een flinke hoeveelheid. Sinaasappelstukje en meloen kun je in een bakje of plastic zakje met een knijper in de koelkast enkele dagen bewaren. Rooster ook meteen een flinke hoeveelheid nootjes (pijnboompitten, walnoten, sesamzaadjes, amandelen, etc). Met deze voorbereiding heb je net zo snel een bakje opgelekkerd fruit als een boterham met kaas gemaakt.
Ook een blender is een optie. Nadeel is dat je niet meer hoeft te kauwen en daardoor het fruit minder makkelijk verteerd. Op iedere slok even kauwen helpt.
Vruchtensap is minder aan te bevelen. De gezonde vezels zijn dan grotendeels uit het fruit verdwenen en het sap geeft dan een suikerboost.

Gewoonte
Een vast moment voor je een bakje opgelekkerd fruit is een must om echt meer fruit te gaan eten. Ontbijt is het ideale moment. Skip de boterham in de ochtend en begin de dag met een gezond ontbijt.

Nog een laatste tip. Wacht ná het eten van fruit minimaal 30 minuten voordat je je tanden gaat poetsen. De zuren in het fruit verminderen namelijk tijdelijk de sterkte van je glazuur.

Succes er mee!
Michiel
www.jojamis.nl (http://www.jojamis.nl/)
jojamis yogavakanties

p.s. Tijdens de yogavakanties & vitaliteitsweken krijg je iedere dag super gezonde voeding. Wil je in januari of februari mee naar het zonnige Tenerife, kijk dan op de website (http://www.jojamis.nl/) – er is nog plek.
Michiel en Ilse