Fit in de winter Ik ben net terug van een yoga- en vitaliteitsvakantie in Tenerife. Iedere dag veel zon, mooie natuur, lol en veel beweging….. Dat deed me goed. Nu zit ik achter mijn laptop en het is halfdonker, al is het 11.30 u. De regen druppelt al de hele dag tegen de ramen. Mijn […]

Fit in de winter

Fit in de winter

Ik ben net terug van een yoga- en vitaliteitsvakantie in Tenerife. Iedere dag veel zon, mooie natuur, lol en veel beweging….. Dat deed me goed. Nu zit ik achter mijn laptop en het is halfdonker, al is het 11.30 u. De regen druppelt al de hele dag tegen de ramen. Mijn humeur en fitheid nemen af. De winterdip ligt op de loer.
Het is niet niks die winter in Nederland besef ik me. Maandenlang in donker en kou, als je goed voor jezelf wilt zorgen is actie nodig. In deze nieuwsbrief enkele tips om fit en positief te blijven.

Tip één: kom in beweging.
Bedenk een activiteit die jij leuk en haalbaar vindt. Pak de draad weer op van een sport die je vroeger met plezier hebt gedaan. Maak het haalbaar en ga samen met een vriend of vriendin, of begin op een heel rustig niveau.
Als je niet zo’n sporter bent, ga dan wandelen. Of ga in de middagpauze een blokje om met een collega. Flink doorstappen zodat je hartslag wat verhoogt, en laat het (zon)licht op je huid komen. Je hoeft niets te presteren, het gaat om vitaliseren. Kijk hoe je je voelt na de activiteit. Ben je uitgeput? Dan was het te intensief en dat stimuleert niet. Voel je je lekker na afloop? Dan raak je al snel gemotiveerd om de volgende dag weer actief te zijn. Go for it!

Tip twee: houd je vitamine D niveau op peil.
Zonlicht op je huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Heel veel mensen in Nederland hebben een te laag vitamine D niveau, helemaal tijdens de donkere winterperiode. Moeheid is een van de symptomen van vitamine D tekort. Breng je vitamine D niveau op peil door tweemaal per week vette vis (haring, zalm, sardines, forel, paling) te eten. Kies het liefst voor vis met een  msc-keurmerk. Wil je geen vis eten, dan kun je vitamine D pilletjes slikken (10 mcg/dag), of levertraan (geheel geur en smakeloos tegenwoordig). Margarines zijn wel met vitamine D verrijkt, maar dat is zo weinig dat zet geen zoden aan de dijk.

Tip drie: zin in!
Bedenk eens waar je zin in hebt. Waar kijk je naar uit? Iets dat je alleen kunt doen.
Weet je iets? ………..Blok dan nu één uur per week in je agenda om dit te gaan doen.

Natuurlijk is een weekje weg ook een prima manier om vitaler te worden. In april organiseren we een yoga vakantie naar La Palma. Voor die tijd is er in maart nog een ski-yogaweek in Zwitserland. En daarna kun je mee naar de Ardennen voor een yoga- en vitaliteitsweek. Kijk op de nieuwe website voor meer informatie.

Bedankt voor het lezen, succes met de tips!

Michiel